Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români

şi Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români

O prioritate pentru varsta tineretii este gandul la casatorie. La vremea cand eram student, prea putin
m-a preocupat acest obiectiv esential al implinirii umane.
Bucuria de a-i vedea pe copii mei si pe sotie langa mine, ma face, pe de o parte, sa privesc cu atentie ce am uitat, ce am neglijat, ce nu am facut, ce nu am gandit la vremea trecuta sau potrivita, iar pe de alta parte, sa atrag atentia celor tineri asupra acestora lucruri.
Sigur ca si despre cele de care m-am bucurat si ma bucur sunt dispus sa marturisesc, dar despre acestea este mai usor parca, intrucat sunt traite deja.
Taina cununiei materializeaza iubirea. De declarat iubirea este usor, dar nu este nimic inca. Verba volant. O declaratie fara demonstratie devine ridicola chiar. Precum "aurul si argintul in foc se lamuresc", tot asa iubirea dintre barbat si femeie se lamureste prin focul duhovnicesc al Tainei casatoriei.

Cuvinte cheie : căsătorie, taină

Partajare

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Extras dintr-o discutie cu tema casatoriilor mixte de pe un forum:

,,Am o relatie de 3 ani cu o "jumatate de musulman", asta inseamna ca iubitul meu este "produsul" unei casatorii mixte, intre un musulman si o crestina. La inceput, cand discutam subiectul asta, nu i se parea infiorator sa se boteze, ba chiar considera si el ca asa ar fi corect din moment ce in toata viata lui a fost de vreo 5 ori la moschee, si a trait foarte putin in Siria.La un moment dat, cand m-am saturat eu de atatea amanari si atatea diversiuni ca sa nu mai discutam subiectul, i-am zis "acum ori niciodata, o faci, sau nu?" si raspunsul a venit scurt si taios "nu pot, mi-e frica".Nu e de neinteles.Normal ca ii e frica. Si mie mi-e frica.De fapt numai gandul la convertire ma paralizeaza de groaza, am impresia ca s-ar ingramadi peste mine toate blestemele Pamnatului.El nu se botaza, eu nu ma convertesc.Copiii am cazut de acord ca ii botezam crestini, si asta doar apeland la santajul sentimental, urland la el din toate puterile mele "Gandeste-te ca ar trece baiatul tau, la 25 de ani, prin ce treci tu acum!!!...ai putea sa suporti vina, cand te-ar intreba, de ce nu l-ai botezat crestin, stiind ca o sa traim in Romania, intre crestini?" Copiii, orice ar fi, ii botezam.Pentru ca sincer, as crapa in bucati sa-mi vad baiatul plangand ,asa cum il vedeam pe el, taiat in doua intr "o iubesc pe crestina" si "mi-e frica sa ma botez".Problema copiilor care nu exista inca este rezolvata.Si este rezolvata prin orice mijloace, i-am spus ca ii botez pe ascuns daca o sa mai avem vreodata discutia asta.Noi insa n-avem nicio varianta, in afara cununiei civile.Mama lui imi tot spune ca oficierea slujbei la moschee nu implica sa-mi schimb religia, nu egaleaza convertirea, ceea ce, da, este adevarat.Nu ne cununa niciun prot in Biserica el nefiind botezat, dar un Imam sau Seh ne poate cununa fara ca eu sa ma convertesc.Intrebarea la care n-am raspuns inca, este :Cum e mai bine? Sa ma casatoresc in Moschee, in fata lui Dumnezeu (nu a Sfintei Treimi) sau sa nu ma casatoresc deloc in fata lui Dumnezeu si sa transform untr-un pacat toata casnicia mea?"

Răspunde la Aceasta

Dupa cum arata citatul dat de Nicolae, si in cazul prezentat apar cam acelasi fel de probleme. Adica : ”Intrebarea la care n-am raspuns inca, este :Cum e mai bine? Sa ma casatoresc in Moschee, in fata lui Dumnezeu (nu a Sfintei Treimi) sau sa nu ma casatoresc deloc in fata lui Dumnezeu si sa transform untr-un pacat toata casnicia mea?”
Din felul in care isi pune intrebarea persoana respectiva, rezulta ca desi isi spune crestina, nu a inteles bine crestinismul. Aici ea face o confuzie, de fapt aceasi confuzie pe care vor sa ne determine ecumenistii s-o facem. Ideea lor ar fi ca Dumnezeu exista si in moschee, si in biserica catolica, etc. Din punctul nostru de vedere, acest fapt nu este adevarat. Daca in moschee nu este sfanta treime, implicit acolo nu este nici Dumnezeu. Deci, daca Dumnezeu nu este acolo, in fatza cui s-ar fi casatorit persoana respectiva? Prefer sa nu dau eu raspunsul acesta.
In concluzie, un crestin ortodox nu se poate casatori cu o persoana de alta credinta. Astfel, daca intre timp au aparut si copii, persoanei respective nu-i ramane decat sa traiasca in continuare asa, in afara tainei casatoriei, sau sa se desparta. Nu pot da eu verdictul, pe care dintre aceste variante sa aleaga. Fiecare are o constiinta si dreptul de a alege. De aceea, e mai bine de evitat de la inceput astfel de uniuni, decat sa se trezeasca la un moment dat intr-o situatie de aceasta, din care este foarte greu de iesit. Vorba aceea: „fiecare pasare, pe limba ei piere...”

Răspunde la Aceasta

Taina Cununiei presupune ca mirele si mireasa sa fie amandoi ortodocsi. Daca unul nu este, cel ortodox trebuie sa incerce aducerea celuilalt la dreapta credinta, prin impartasirea invataturilor de credinta, iar daca acest prin cautarea unor cuvinte de folos in sensul acesta de la preoti suficient de bine pregatiti si dornici de propovaduire(exista si indolenti, care ar putea zice " lasa ca merge si asa", dar Dumnezeu nu doarme). Daca se converteste la ortodoxie sau se boteaza este bine, se poate face cununia religioasa. Daca insa habotnicia in invatatura stramba il impiedica sa intre pe drumul cel drept al mantuirii, drumul ortodoxiei, atunci cel ortodox, fie ca este baiatul , fie ca este fata, sa nu cedeze vreunor presiuni si sa participe la vreo slujba pagana sau eretica legata de cununie. Contractul civil incheiat la primarie este suficient, urmeaza asumarea crucii alaturi de pagan sau eretic. Poate de-a lungul vietii Dumnezeu se milostiveste spre mantuirea celuilalt. Insa cu siguranta, vor fi multe incercari ale casniciei datorita diferentei de credinte.
De aceea este bine ca lucrurile sa fie de la inceput clare, sa fie amandoi ortodocsi.

Răspunde la Aceasta

Parintele Mihail, staretul manastirii Antim...un marturisitor in mijlocul Bucurestiului

Răspunde la Aceasta

Răspunde la Aceasta

Răspunde la Aceasta

Despre

Bogdan C-tin Feştilă Bogdan C-tin Feştilă a creat această reţea socială în Ning.

MOZAIC ŞI VITRALII RELIGIOASE

ARTGEORGIES are ca obiect de activitate pictura bisericească, fabricarea de mozaic şi folosirea acestuia în scopuri artistice, realizarea vitraliilor, precum şi a decoraţiunilor interioare pentru spaţiile în care se doreşte o amenajare deosebită. Dacă doriţi să comandaţi vitralii sau mozaic religios,
Contact: SORIN MUSTAŢĂ Telefon: 0768938550 E-mail: sorii2004@yahoo.com

Insignă

Se încarcă...

© 2009   Creat de Bogdan C-tin Feştilă în Ning.   Creează propria ta reţea socială

Embleme  |  Raportare eroare  |  Confidenţialitate  |  Termeni de utilizare a serviciilor